Hiv-organisaties schrijven brandbrief over PrEP aan minister Schippers

0

Diverse hiv- en homo-organisaties roepen in een brandbrief minister Schipper van Volksgezondheid op nog dit jaar PrEP beschikbaar te maken in Nederland.

De brief is ondertekend door het Aids Fonds, de Hiv Vereniging Nederland, het COC Nederland en de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren.

PrEP, het middel dat bescherming biedt tegen een hiv-infectie is al vier jaar beschikbaar in de VS. In Europa is Frankrijk het nog enige land dat PrEP ter beschikking stelt. De rest wacht nog op de goedkeuring van het Europees Medisch Agentschap (EMA) en lokale overheden die het belang van PrEP in gaan zien.

In de brief benadrukken de organisaties de noodzaak van PrEP in de strijd tegen hiv: “We vinden het niet acceptabel dat PrEP in Nederland niet beschikbaar is. Hierdoor lopen meer mensen dan nodig een levenslange chronische infectie met hiv op en vinden er meer hiv-transmissies plaats die eigenlijk voorkomen kunnen worden.”

Om het middel nog dit jaar op de markt te krijgen is actie nodig van minister Schippers en haar ambtenaren. Van fabrikant Gilead wordt onder meer verwacht dat de prijs van PrEP omlaag gaat, voordat het hier beschikbaar komt.

In Amsterdam loopt een studie onder 370 homomannen en transgenders naar hoe PrEP in de praktijk werkt. Lees hier de ervaringen van drie deelnemers die het middel nemen om zichzelf te beschermen tegen hiv.

Leave A Reply