Studie: veroudering niet sneller bij mensen met hiv

0

Volgens een Deense studie verouderen mensen met hiv niet sneller dan hiv-negatieven. In het onderzoek werden tussen 1995 en 2014 6.000 mensen met hiv en 53.000 mensen zonder hiv met elkaar vergeleken.

De conclusies uit het Deense onderzoek staan bijna haaks op die van studies uit de VS en Europa, waaruit bleek dat ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, bepaalde kankersoorten en nierfalen zich eerder bij mensen met hiv manifesteerden dan bij hiv-negatieven van dezelfde leeftijd. Hieruit werd geconcludeerd dat het verouderingsproces eerder inzet bij mensen met hiv.

De Deense studie vond ook meer ouderdomsziekten onder mensen met hiv, maar in vergelijking met hiv-negatieven was er geen toename van het risico op het krijgen van dit soort ziekten naarmate men ouder wordt.

Een oorzaak van het feit dat er meer ouderdomsziekten voorkomen bij mensen met hiv zou te maken kunnen hebben met de werking van het virus op het immuunsysteem, ook bij een ondetecteerbare viral load.

Meer over het Deense onderzoek vind je op TheBody.com.

 

Leave A Reply