Vaginale ring biedt bescherming tegen hiv bij Afrikaanse vrouwen

0

Een flexibele en goedkope vaginale ring, die in de vagina kan worden gestopt en langzaam anti-virale medicatie loslaat, vermindert de kans op hiv-infectie bij Afrikaanse vrouwen. De onderzoeksresultaten van twee studies waarbij 4.500 vrouwen zijn betrokken, werden maandag bekend gemaakt op de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections in Boston (VS).

Er was geen volledige bescherming: infecties werden met 27% en 31% gereduceerd, waarbij er een beter resultaat werd gezien bij vrouwen ouder dan 21 jaar.

Desondanks vinden de onderzoekers de resultaten veelbelovend en willen ze de ring zo snel mogelijk beschikbaar stellen. De ring heeft een diameter van 6 centimeter en gemaakt van siliconen. Het kan een maand in de vagina worden gestopt, om daarna te worden vervangen. Het kost 5 dollar om te maken, hoeft niet gekoeld te worden bewaard en gaat vijf jaar mee. Het bevat het hiv-medcijn dapivirine.

Wereldwijd zijn er bijna 37 miljoen mensen met hiv. Meer dan de helft is vrouw. Grote voordeel van de vaginale ring is dat vrouwen het in kunnen brengen en dragen, zonder dat hun seksuele partner daarvan op de hoogte is.

Lees meer over het onderzoek met de vaginale ring in NY Times.

 

Leave A Reply