Studie: mensen met hiv overschatten vaak de kans om iemand anders met hiv te infecteren

0

Mensen met hiv die hiv-medicatie slikken, waardoor het virus wordt onderdrukt, denken vaak nog dat ze erg infectieus zijn, blijkt uit een Amerikaanse studie.

Uit het onderzoek dat op CROI 2016 werd gepresenteerd, vindt slechts een klein deel van de mensen met hiv (14%) – na drie jaar succesvol met hiv-medicatie te zijn behandeld – dat ze niet meer besmettelijk zijn. Een derde (34%) denkt dat de kans voor hen om het virus nog over te dragen nog zeer groot is, terwijl 10% van alle respondenten een detecteerbare viral load hebben.

De studie onder 1809 mensen met hiv laat zien dat er geen correlatie is tussen iemands feitelijke viral load (de hoeveelheid hiv in het bloed) en de eigen opvatting over hoe infectieus diegene is.

De onderzoekers menen dat relatief weinig mensen met hiv op de hoogte zijn van het feit dat bij een succesvolle behandeling, waarbij het virus onderdrukt wordt, hiv niet meer overgedragen kan worden. De rol van zorgverleners en zelf-stigma zouden hierbij een rol kunnen spelen, maar dit wordt verder onderzocht.

Lees meer over dit onderzoek op Aidsmap.com.

 

 

 

Leave A Reply