Gilead doet aanvraag voor PrEP bij Europees Medisch Agentschap

0

De beschikbaarheid van PrEP in ons land is deze week een stap dichterbij gekomen.  Farmaceut Gilead heeft bij het Europees Medisch Agentschap (EMA) het gebruik van het hiv-medicijn Truvada als PrEP aangevraagd.

PrEP is een middel dat bescherming biedt tegen hiv. Sinds 2012 is het beschikbaar in de VS, waar PrEP in toenemende mate wordt voorgeschreven aan mensen die risico lopen op hiv. Het middel is sinds 2015 ook geregistreerd in Kenia en Zuid-Afrika. Binnen Europa is het alleen nog in Frankrijk beschikbaar.

De aanvraag van Gilead valt in ons land samen de opkomst van PrEPnu, een actiegroep die de druk opvoert vanuit de homogemeenschap om PrEP snel beschikbaar te maken.

De verwachting is dat het EMA binnen een jaar een uitspraak zal doen.

In ons komend nummer – dat begin maart verschijnt – komt een groot artikel over PrEP. Met interviews met drie deelnemers aan de PrEP studie van de GGD Amsterdam en interviews met de initiatiefnemers van PrEPnu en het Engelse PrEPsters.

 

 

 

Leave A Reply