Impact

0

Ik zag hem weer op de expositie ter ere van de honderste verjaardag van het Persmuseum: de foto van de stervende aids-patiënt, omringd door zijn verdrietige familie. Onuitwisbaar, sinds ik hem als een groter dan groot doek zag hangen, een Milanees plein dominerend.

Het was Benetton, het kleding-imperium, dat begin jaren ‘90 op deze manier vorm gaf aan haar reclamecampagne. Er was kritiek alom. Velen vonden het schandalig dat ellende op deze manier werd geëxploiteerd. Ik niet, schoonheid en effectiviteit gingen hier naadloos samen. Het scheelde absoluut dat ik wist dat de foto was gemaakt door de fotografe Therese Frare op de uitdrukkelijke wens van de patiënt zelf, aids-activist David Kirby.

Jammer dat de dappere hoofdpersoon nooit heeft kunnen weten hoe groot de impact van zijn idee bleek. Dat aids niet langer kon worden afgedaan als homo-ziekte, dat gezinnen meeleden, hele communities werden aangeraakt en dat er daarom aandacht moest komen, onderzoek, geld.

Nu, jaren verder, zijn we daarmee een eind op weg. Hier in het westen heeft aids langzamerhand plaats gemaakt voor hiv. Een ernstige infectie, maar behandelbaar. Mits tijdig ontdekt. Het is van groot belang voorlichting daarover op allerlei manieren over het voetlicht te brengen. ‘Laat je controleren’ moet er van de daken geschreeuwd worden. Niemand hoeft meer voortijdig dood te gaan aan aids.

Tekst Hedy d’Ancona Fotografie Henri Blommers

De column verscheen eerder in hello gorgeous #13

Leave A Reply