Nieuw medicijn tegen hepatitis C in basispakket

0

Erg goed nieuws voor mensen met hiv en chronische hepatitis C. Een nieuwe behandeling met de geneesmiddelen Viekirax en Exviera wordt vanaf 1 oktober vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten nadat ze met de fabrikant onderhandeld heeft over de prijs van het nieuwe middel.

Het middel is geïndiceerd voor behandeling van patiënten met chronische hepatitis C, geïnfecteerd met virus genotype 1 en 4 (60 procent van de patiënten), en komt beschikbaar voor patiënten in alle ziektestadia.

Chronische hepatitis C is een ziekte die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en bij een klein percentage ook tot leverkanker. Door de komst van de nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen meer patiënten geholpen worden.

Leave A Reply