Tandarts weigert hiv-positieve patiënt

0

Een tandartsenpraktijk in het Brabantse Kaatsheuvel is aangeklaagd door een hiv-positieve man die zegt dat hij geweigerd werd door de tandarts.

De hiv-positieve John heeft een klacht ingediend bij zowel de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) als het anti-discriminatie bureau RADAR.

John (43) kreeg begin dit jaar te horen dat hij hiv heeft. Vorige week had John een afspraak bij de tandarts: “Toen hij vroeg of er nog een verandering was gekomen in mijn gezondheidssituatie, wist ik hoe laat het was. Het bleek dat mijn ex-partner de praktijk op de hoogte had gebracht. Vervolgens heb ik het hele verhaal verteld hoewel ik dat niet wettelijk verplicht ben”, vertelt hij aan Omroep Brabant.

John kreeg toch te horen dat hij niet meer welkom was in de praktijk. Volgens de tandarts is er sprake van een vertrouwensbreuk en heeft John op die manier zijn personeel in gevaar bracht. ,,Ik moet opkomen voor de mensen die hier werken”, aldus Frank Vijgen van Cosmident tegen de regionale omroep. ,,Het gaat om vertrouwen. Die meneer zegt zelf: als jullie er niet om gevraagd hadden dan had ik het niet verteld. Ik vind dat niet kunnen. Als er bij een behandeling speeksel of bloed vrijkomt en het personeel zich per ongeluk prikt dan moeten we daar actie op kunnen ondernemen. Als we het niet weten, gaat het niet goed.”

Volgens het Aidsfonds ben je niet verplicht te vertellen of je hiv hebt. Of het nu gaat om je tandarts, een EHBO’er, verpleegkundige of arts. Alle medische professionals houden zich bij hun werk aan hygiënevoorschriften. Want zij moeten zich beschermen tegen uiteenlopende infectieziekten.

 

Leave A Reply