Soa-thuistest meestal onbetrouwbaar

0

Soa Aids Nederland (SAN) waarschuwt voor de wildgroei aan soa-tests die je thuis zelf kan doen. Veel van deze tests zijn onbetrouwbaar of zijn niet de juiste voor de persoon in kwestie. Meestal schiet ook de begeleiding ernstig tekort. Dat zegt dr. Jan van Bergen van SAN.

Thuistests zijn in opkomst en worden  naar schatting enkele duizenden keren per jaar worden afgenomen. Voor thuistests zijn een zelf uit te voeren uitstrijkje, urine of een paar druppels bloed nodig.

‘Doe-het-zelf-tests, waarbij je thuis de uitslag kan aflezen – net zoals een zwangerschapstest –  zijn merendeels onbetrouwbaar’, onderstreept Van Bergen.

Bij andere thuistests is eigenlijk sprake van een thuis-afname en wordt het monster naar een erkend lab gestuurd, die de uitslag daags later terugstuurt. Dit soort zelftesten zijn in ieder geval betrouwbaarder dan de doe-het-zelf tests, maar ook die kennen risico’s.

SAN is bezig met het ontwikkelen van een on-line testwijzer zodat mensen zich beter geïnformeerd kunnen laten testen. “Sommige aanbieders nemen die informatieplicht wel serieus, zoals soapoli-online.nl en mantotman.nl “, aldus Bergen.

Leave A Reply