Magnetische homostellen gezocht

1

Het PARTNER-onderzoek is een studie voor stellen waarvan de ene partner hiv-positief is, medicatie gebruikt en een onmeetbaar lage viral load heeft, en de ander hiv-negatief (serodiscordant stel). Er worden nog magnetische homostellen gezocht die mee willen doen aan de studie.

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de risico’s van het overdragen van hiv, wanneer iemand een effectieve hiv-behandeling ondergaat, en seks zonder condoom heeft.

Doel van het onderzoek is nauwkeurigere schattingen te verkrijgen met betrekking tot het overdrachtsrisico om zo ‘beleidsvorming en persoonlijke keuzes omtrent het gebruik van condooms te sturen’.

In de PARTNER1 studie konden zowel heterostellen als homostellen meedoen. Er zijn in deze studie 44 000 onbeschermde anale en vaginale contacten gemeten bij serodiscordante stellen. Het gerapporteerde percentage van nieuwe hiv-infecties als gevolg van seks zonder condoom was nul bij een viral load van minder dan 200 kopieën/ml en gebruik van hiv-medicijnen.

Omdat vooral heterostellen meededen, blijft volgens de onderzoekers onzekerheid bestaan bij receptieve (ontvangende) anale seks met klaarkomen.

Tussen 2014-2017 zal daarom in PARTNER2 de focus van het onderzoek liggen op mannen die seks hebben met mannen.

Dit onderzoek richt zich op mannenstellen die niet altijd een condoom gebruiken tijdens seks. Tijdens het onderzoek wordt ook nagegaan waarom er niet altijd een condoom gebruikt wordt.

Wat wordt er van de studie deelnemers verwacht:

 • elk ½ jaar een vragenlijst in te vullen
 • de hiv-negatieve partner moet zich elk ½ jaar laten testen op hiv.
 • de hiv-positieve partner moet vragen beantwoorden rondom therapietrouw en soa’s

Iedereen in Nederland kan mee doen aan deze studie. Het betekend een eenmalig bezoek, samen met je partner bij één van de onderstaande centra.

Interesse? Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

DC klinieken Oud Zuid / Amsterdam: Margo Groot (mgroot@dcklinieken.nl)

Rijnstate Arnhem: Petra van Bentum (pvanbentum@rijnstate.nl)

AMC: Hans-Erik Nobel (h.e.nobel@amc.nl)

1 reactie

 1. j.veldkamp on

  hoewel ik niet in aanmerking kom voor dit onderzoek zou ik toch graag weten waarom er alleen bezoek mogelijkheden zijn in Amstersam en Arnhem…..
  waarom niet meer mogelijkheden in het Land
  Groningen, maastricht enz.
  met vriendelijke groet
  John Veldkamp

Leave A Reply