Hiv taboe op werkvloer

0

Het overgrote merendeel van de hiv-positieven in Nederland heeft dat op zijn werk niet verteld.

Vaak gebeurt dat niet uit angst voor negatieve reacties blijkt uit onderzoek ‘Stigma hiv op de werkvloer’ van Kai Jonas en Martijn Bruil van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek wordt deze week gepresenteerd op Aids Impact.

Mensen voelen zich onveilig om over hun ziekte te vertellen en collega’s voelen zich ongemakkelijk om met iemand met hiv te werken. De laatste groep vindt bijvoorbeeld ook dat geïnfecteerden meer gezondheidszorgpremie moeten betalen. Ook denken ze dat ze korter leven.

Naar schatting behoort ruim 90% van de groep mensen met hiv in ons land tot de werkende bevolking van 18 – 65 jaar.

Volgens onderzoeker Kai Jonas zijn mensen met hiv onzeker of ze moeten vertellen dat ze positief zijn, en wat voor invloed het kan hebben op hun carrière. “Uit ons onderzoek bleek dat homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, transgenders, en ook hiv-positieven, juist mensen van wie je zou verwachten dat ze mensen op het werk kennen met de infectie, ook geen collega’s met hiv kenden. Dit toont aan hoe groot het taboe op hiv nog is.”

Leave A Reply