Petitie tegen onnodig dure hiv-medicatie

0

Met het overhandigen van de petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’ werd de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen om het internationale patentensysteem te agenderen tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016.

Door patentafspraken tussen nationale overheden en farmaceutische bedrijven worden de marktprijzen van hiv-remmers onnodig hoog gehouden. Daarmee wordt de toegang tot levensreddende medicatie voor miljoenen mensen met hiv bedreigd, vooral in lage- en middeninkomenslanden.

In plaats van de eigen farmaceutische industrie te beschermen, zou de Europese Unie volgens het Aids Fonds en Artsen zonder Grenzen het leven van mensen met hiv voorop moeten stellen. De petitie is inmiddels door meer dan 8700 Nederlanders getekend en wordt door ruim dertig nationale en internationale organisaties gesteund, waaronder UNAIDS.

Hoge prijzen
Patenten geven farmaceutische bedrijven de rechten om hun producten voor lange tijd exclusief op de markt te brengen onder een zelf gestelde prijs. Dit leidt tot hoge prijzen die 20 jaar kunnen standhouden. Voor lage inkomenslanden zijn er uitzonderingen gemaakt; dankzij internationale verdragen hoeven zij geen patenten op geneesmiddelen te erkennen.

De merkloze (generieke) medicijnen die hier worden verkocht en geproduceerd zijn net zo effectief maar aanzienlijk goedkoper. Zo daalde de prijs van een behandeling met hiv-remmers van 7500 euro per jaar in 2001 naar 60 euro per jaar nu.

Voor middeninkomenslanden geldt deze uitzondering niet: zij moeten zelf met farmaceuten onderhandelen over de prijzen van hiv-remmers. Daarbij worden ze vaak onder druk gezet door Westerse overheden die hun eigen farmaceutische industrie willen beschermen, zoals de Europese Unie.

Wat kan anders?
Volgens het Aids Fonds en Artsen zonder Grenzen zou de EU moeten aansturen op rechtvaardige handelsverdragen waarin betaalbare hiv-remmers en brede toegang tot hiv-medicatie prioriteit krijgen boven de winst van de Europese farmaceutische industrie. Daarnaast zou de EU arme- en middeninkomenslanden juridisch kunnen adviseren bij het maken van patentafspraken met farmaceuten.

Geen medicijnen is doodzonde
De petitie ‘Geen medicijnen is doodzonde’ is onderdeel van de gelijknamige Aids Fonds campagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor de beperkte toegang tot hiv-medicatie in grote delen van de wereld.

Bron: Aids Fonds

Leave A Reply