Uitsluiting homomannen als bloeddonateurs is discriminatie

0

Permanente uitsluiting van seksueel actieve homo- en biseksuele mannen als bloeddonateurs is discriminatie. Dit is het oordeel van het College van de Rechten van de Mens na onderzoek.

In Nederland kunnen mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen geen bloed doneren. Zij worden door de bloedbank Sanquin permanent uitgesloten sinds de jaren ’80. Dit was naar aanleiding van de opkomst van aids.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt nu dat permanente uitsluiting leidt tot discriminatie van homoseksuele en biseksuele mannen. Bovendien blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Maastricht en Sanquin dat permanente uitsluiting niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van het bloed.

Volgens het College dient het donorselectiebeleid te worden aangepast.

Minister Schippers (VWS) praat met het COC Nederland, Sanquin en de Nederlandse Vereniging voor Hemofilie-Patiënten. Ze komt binnenkort met een antwoord.

Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie gelijke behandeling, heeft zich tot taak gesteld in Nederland de rechten van de mens te beschermen en de naleving ervan te bevorderen.

Leave A Reply