Grootste hiv-organisatie in VS aangeklaagd voor miljoenenfraude

0

De Amerikaanse Aids Healthcare Foundation (AHF) is aangeklaagd door drie ex-werknemers voor miljoenenfraude met hiv-gelden.

AHF wordt verdacht van fraude van 20 miljoen onrechtmatige claims voor federale gezondheidsprogramma’s als Medicare.

De aanklacht is gedaan in Florida door drie klokkenluiders die in drie verschillende steden op management niveau hebben gewerkt voor de organisatie. Ze werden ontslagen toen ze hun werkgever op de hoogte brachten van hun bevindingen.

Volgens de aanklacht heeft AHF in 12 staten hun fondsen zeker gesteld door het betalen van mensen die gebruik maakten van hun diensten. Hoe meer mensen gebruik maakten van hun diensten, hoe meer geld te kregen toebedeeld.

AHF heeft verschillende apotheken waar ze medicijnen aan mensen met hiv verstrekken, testfaciliteiten en zorgverzekeraars.

Zo kregen werknemers een bonus als ze een positief getest persoon wisten te linken aan een van hun apotheken of verzekeraars. Dit soort ‘kick back linkage’ is verboden in de VS.

AHF staat bekend om hun kritiek tegen PrEP. Directeur Michael Weinstein wordt regelmatig aangehaald als grootste criticaster en heeft veel geld uitgegeven aan campagnes tegen dit nieuwe hiv-preventiemiddel.

In een reactie op de aanklacht zei Weinstein: ‘We hebben niets fout gedaan. Onze pro-actieve manier van het vinden en linken van hiv-positieven aan levensreddende zorg en behandeling is van wezenlijk belang om hiv te stoppen in ons land.’

Hij voegde er nog aan toe dat AHF ernaar uitziet om de aanklacht in een rechtszaak te weerleggen.

AHF is ook actief in ons land met hun hiv-testen op locatie Checkpoint.

Meer over de aanklacht tegen AHF vind je hier.

 

 

Leave A Reply