Mogelijk einde bloeddonatieverbod homo’s

0

Homo’s mogen nu geen bloed doneren. Maar als het aan minister Schippers van Volksgezondheid ligt, komt daar verandering in.

Volgens minister Schippers ontkracht onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening en de Universiteit Maastricht het veiligheidsargument voor permanente uitsluiting van homo’s en andere mannen die seks hebben met mannen. Die zijn nu van bloeddonatie uitgesloten omdat de bloedbank het risico op overdracht van hiv in deze groep heel hoog inschat.

De bewindsvrouw gaat nu met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het COC, Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiënten overleggen over vervolgstappen. Binnen drie maanden moet daarover meer duidelijkheid zijn. De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan.

Het COC juicht een mogelijke verandering van beleid toe. ‘Eindelijk lijkt er nu een einde te komen aan de jarenlange discriminatie van homomannen bij bloeddonatie’, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het gaat erom of je veilige seks hebt, niet met wie je seks hebt.’

 

 

Leave A Reply