Roep om bredere beschikbaarheid van hepatitis C medicijn bij mensen met hiv

1

De Hiv Vereniging Nederland, Soa Aids Nederland, Aids Fonds, de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren en de Stichting Hiv Monitoring hebben het Ministerie van VWS gezamenlijk in een brief verzocht het hepatitis C medicijn Sovaldi ter beschikking te stellen aan alle mensen met hiv met een co-infectie met hepatitis C.

Eind vorig jaar bleek dat het medicijn slechts beperkt beschikbaar kwam voor de meest ernstige gevallen van mensen met hepatitis C. Farmaceut Gilead krijgt veel kritiek op de hoge prijs die het vraagt voor het middel, dat een hoog genezingspercentage heeft.

De gezamenlijke brief van de verschillende organisaties valt samen met een vervolggesprek dat Gilead op 16 februari j.l. had met het ministerie.

In Nederland zijn zo’n 900 mensen met hiv die ook hepatitis C hebben. In dergelijke gevallen heeft de ziekte een sneller verloop, en bovendien heeft de inzet van het medicijn ook een preventief effect omdat de meeste mensen met hiv en hepatitis C die seksueel hebben opgelopen.

De brief aan het ministerie is hier te vinden.

1 reactie

Leave A Reply