Oorlog in Oost-Oekraïne verslechtert hiv-zorg

0

Oost-Oekraïne staat op de rand van een humanitaire ramp door de ineenstorting van de gezondheidszorg. Vooral de zorg aan kwetsbare groepen – waaronder mensen met hiv – staat onder druk. Dit melden diverse internationale gezondheidsorganisaties.

Oorzaak van de dreigende ramp is de oorlog tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense strijdkrachten. Hierdoor zijn veel mensen al hun huis kwijtgeraakt en ontbreken diverse basisdiensten, zoals gezondheidszorg. Het risico bestaat dat mensen met hiv en tuberculose zonder medicijnen komen te zitten.

Het monitoren van patiënten is zo goed als onmogelijk geworden. De aanvoer van medicijnen ligt stil, ziekenhuizen worden verwoest of ze kampen met allerlei tekorten en te weinig personeel.

Een plaatselijke hiv-organisatie verwacht dat in februari de voorraad hiv-medicatie op zullen zijn.

Voordat de oorlog uitbrak kreeg slechts 24 procent van de mensen met hiv behandeling. Het is onduidelijk hoe de situatie met de voorraad hiv-remmers in de rest van het land is.

Leave A Reply