Amsterdam wil einde maken aan hiv-epidemie

0

Amsterdam is de eerste Europese stad die start met een project om de verspreiding van hiv op stadsniveau te elimineren. Het project (genaamd H-team), is een samenwerkingsverband van alle partijen die betrokken zijn bij de lokale hiv-bestrijding.

Het H-team combineert de nieuwste medische inzichten met psychosociaal onderzoek en campagnes gericht op risicogroepen, huisartsen en andere zorgprofessionals. Als het project succesvol is, wordt het mogelijk uitgebreid op nationaal niveau. Het H-team werd tot zijn overlijden bij de MH17 vliegtuigramp geleid door initiatiefnemer prof. dr. Joep Lange.

Prof. dr. Peter Reiss, directeur van Stichting HIV Monitoring en net als Lange verbonden aan het AMC en het Amsterdam Institute for Global Health and Development, werd gevraagd om de rol van Lange over te nemen. Reiss: “De hiv-epidemie wordt in belangrijke mate in stand gehouden door mensen die zich niet bewust zijn van hun eigen hiv-status. Dit, terwijl succesvolle behandeling de individuele gezondheid bevordert en er bovendien voor zorgt dat de kans dat iemand hiv overdraagt zeer klein is. Het H-team gelooft dat de epidemie in Amsterdam met de juiste interventies sterk kan worden teruggedrongen.”

Hiv in Nederland

Volgens de laatste gegevens wordt ieder jaar bij ruim 1.000 mensen in Nederland hiv vastgesteld. Van de nieuwe diagnoses vinden er ongeveer 350 plaats in Amsterdam. De meeste hiv-diagnoses worden gezien bij homomannen en migranten afkomstig uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt. Het H-team richt zich dan ook vooral op deze groepen.

PrEP

Eén van de onderdelen van het H-team is een proefproject met PrEP (Pre Expositie Profylaxe), uitgevoerd door GGD Amsterdam. PrEP houdt in dat iemand dagelijks één pil slikt met daarin twee verschillende hiv-remmers, en zich daarmee tegen hiv beschermt. PrEP is een optie voor mensen die nog niet met hiv zijn geïnfecteerd, maar die wel een relatief groot risico lopen om een hiv-infectie op te lopen.
De meerderheid van de homomannen gebruikt regelmatig condooms wanneer ze seks hebben met losse partners. Toch is er een groep mannen die soms of nooit consequent een condoom gebruikt. PrEP biedt deze mannen een extra manier om zichzelf te beschermen tegen hiv. Uit verschillende buitenlandse onderzoeken blijkt dat PrEP een zeer effectief middel kan zijn om nieuwe hiv-infecties te voorkomen. In Europa zijn hiv-remmers op dit moment nog niet geregistreerd voor preventief gebruik.

Het H-team wil onderzoeken of homomannen in Amsterdam PrEP willen gebruiken als aanvulling op de huidige preventiemiddelen, en wat de voor- en nadelen van PrEP zijn in deze settting.

Leave A Reply