‘Van negatieve reacties lig ik niet wakker’

0

Tim Van de putte hoopte eind juni Mr. Gay Vlaanderen te worden. Hij won niet maar zijn deelname zorgde wel voor zijn coming out als hiv-positieve. ‘Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en trots op wie die is.’

Tim (28) kijkt terug op een spannende finale van de verkiezing. Hij heeft er enorm van genoten, ondanks het beladen onderwerp waarmee hij op het podium stond. ‘Mijn kandidatuur is uitgelopen op het breken van een lans voor mensen met hiv. In de aanloop naar de finale was er roddel en achterklap. Ik vond het daarom beter om zelf met mijn hiv uit de kast te komen. Zo kon ik tenminste mijn eigen verhaal vertellen. Misschien had ik die druk ook wel nodig om ermee naar buiten te komen. Ik heb nu ongeveer twee jaar hiv. Dat het er een keer van moest komen om het te vertellen, speelde al veel langer door mijn hoofd.

Het was emotioneel om zo open over hiv te praten. In de zaal waren ook veel vrienden en familie. Die kenden mijn hiv-status al wel, maar toch…. Daar sta je ineens op een podium in Antwerpen je verhaal de wereld in te sturen. Een boodschap die voor Belgische begrippen nog heel ver gaat.’

Geen spijt

‘Alles bij elkaar overtrof het plezier om mee te doen de spanning en de emoties. Natuurlijk was een plaatsje in de top drie leuker geweest, maar ik heb geen spijt van mijn deelname. Ik heb mijn verhaal kunnen vertellen. Omdat mijn boodschap beladen is, dacht ik vooraf eigenlijk al wel dat ik weinig kans maakte op de titel.’Tim kwam uit de kast op Facebook. Hij heeft een brede kijk op het begrip ‘uit de kast komen’.

Zo schreef hij op de social media site onder meer: ‘Diversiteit is de reden dat de vlag van de holebi-gemeenschap een regenboog is. Het is een verrijking van onze samenleving, een basisvoorwaarde voor evolutie, een basisvoorwaarde om jezelf te kunnen zijn. En toch zien sommigen diversiteit nog steeds als een vuil woord. Er zijn hokjes en daar horen we vooral in te passen.’

Tim vindt dat de manier waarop de samenleving oordeelt over het anders zijn, ervoor zorgt dat veel mensen een lange periode met veel lijden moeten doorstaan voordat ze eindelijk uit de kast kunnen komen. ‘En dan heb ik het niet enkel over hiv. Zo komt iedereen, hetero, holebi of transgender, blank of zwart, man of vrouw, vroeg of laat op een bepaalde manier uit een kast.

Wanneer je niet voldoet aan de maatschappelijk heersende norm, is het niet makkelijk om naar buiten te komen met iets dat daar van afwijkt. Als je de keuze hebt, lijkt het altijd makkelijker het voor jezelf te houden. Dit is vaak onmogelijk. Of toch zeker onhoudbaar.’

Tim had één doel voor ogen met zijn coming out met hiv: hij wilde ogen openen door hiv bespreekbaar te maken. Nu hoopt hij dat de winnaar (Willem Joris, red.) diversiteit bespreekbaar zal maken.

‘Ik heb ik het vaak en overal herhaald: ik ben Tim, en daar ben ik best trots op! Het is een belangrijke boodschap die een voor mij cruciaal punt aanhaalt. We mogen best trots zijn op wie we zijn. En wie we zijn, hoort te vertrekken vanuit onszelf. Niet vanuit een maatschappelijke verwachting.’

Lees de rest in hello gorgeous #8

Tekst Frank Rietveld Fotografie Henri Blommers

Leave A Reply