Sporten en hiv

0

Uit onderzoek van de Hiv Vereniging Nederland in samenwerking met het VU Medisch Centrum en Mulier Instituut blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden hun gezondheid als (zeer) goed ervaren.

Aan het onderzoek deden zo’n 250 mensen met hiv mee. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe mensen met hiv sport en bewegen betekenis geven.

Vijf procent noemt hun gezondheid (zeer) slecht, een kwart ‘gaat wel’. Vooral mensen met meerdere (gerelateerde) aandoeningen en degenen die recent gediagnosticeerd zijn of juist vóór 2000, oordelen minder positief.

Een op de drie mensen met hiv sport niet of nauwelijks. Een kwart, daarentegen sport meer dan drie keer per week. De helft voldoet aan de beweegnorm van vijf maal wekelijks 30 minuten matig intensief bewegen.

Fitness is de meest beoefende tak van sport, gevolgd  door wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen. De meerderheid sport alleen.

Naast gezondheid en plezier is het uiterlijk voor veel mensen een belangrijk motief om te sporten.

Hiv was bij de helft van de respondenten niet of nauwelijks van invloed op hun sportgedrag. Ook stelt een op de vijf minder te sporten vanwege de hiv.

Veel mensen met hiv zien bewegen en sport als een goede graadmeter voor hun gezondheid. Door hiv heeft sport en bewegen vaker aan betekenis gewonnen dan verloren.

De conclusies uit de vragenlijst worden later nog aangevuld met bevindingen uit interviews met hiv-positieven en professionals uit de hiv-zorg.

Leave A Reply