Nog steeds aids in Nederland onder migranten

0

Door taboes, stigma’s en mythes komen er in Nederland mensen bij de dokter die klassieke symptomen van aids hebben. En dat zijn vaak heteroseksuele migranten uit sub-Saharisch Afrika,  mensen met een Aziatische achtergrond of mensen uit Latijns-Amerika. Dat stelt directeur Ton Coenen van Soa Aids Nederland woensdag naar aanleiding van de lancering van een nieuwe anti-stigma campagne gericht op etnische minderheden.

“Het komt nog te vaak voor dat mensen zo bang zijn voor de schrikbeelden die zij kennen uit het land van hun roots dat ze liever niet weten of ze hiv hebben, terwijl een hiv-infectie in Nederland niet meer hoeft te leiden tot een afschuwelijk ziekbed dat eindigt met de dood. Wie zo snel mogelijk na het oplopen van het virus aan een behandeling begint, leeft een gezond leven”, zegt Coenen.  

Tragische gevolgen

Ruim vier van de tien mensen van wie bekend is dat ze hiv hebben heeft een niet-Nederlandse achtergrond. De helft van hen komt te laat bij de dokter, vaak zo laat dat er al sprake was van potentieel dodelijke aandoeningen.

Marc van der Valk, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hiv-behandelaren en werkzaam bij het AMC: ‘Zo kwam vorig jaar een  nieuwe patiënt op mijn poli van wie het afweersysteem zo was aangetast dat er sprake was van meerdere ernstige complicaties. Zij had uitgebreid huidkanker en haar nierfunctie was ernstig aangetast waardoor ze enorm opzwol van het vocht. Haar huisgenoten hadden haar uit huis gezet hadden omdat ze ziek was. Het is tragisch als je weet dat dit voorkomen hadden kunnen worden als ze eerder in zorg was gekomen..’

Taboes

Uit onderzoek blijkt dat taboes, angst voor stigmatisering en uitsluiting, een verouderd beeld van hiv en aids een grote rol spelen. De campagne van Soa Aids Nederland stelt die punten aan de orde. In vijf korte filmpjes vertellen hiv-positieve mensen met een verschillende, niet-Nederlandse etnische achtergrond op basis van hun eigen ervaringen vertellen hoe het wel kan.

Ook komen vijf mensen uit hun directe omgeving aan het woord. Behalve de goede mogelijkheden voor behandeling, komen ook geloof, seksualiteit, het doorbreken van taboes, kinderwensen, behandeling, daten, uitgaan en de geheimhoudingsplicht van artsen aan de orde.

Uitgestoten

Heteroseksuele mannen durven zich vaak niet te laten testen uit angst om voor homoseksueel te worden uitgemaakt, wat in bepaalde culturen erg moeilijk ligt. ‘In mijn omgeving weet helemaal niemand dat ik hiv heb. Ik zou uitgestoten worden door mijn familie en vriendenkring’, vertelt de Ghanese Nederlander James die niet herkenbaar in beeld wil, maar er bewust voor kiest om zijn verhaal te vertellen. Hij is heteroseksueel. Pablo heeft een Mexicaanse achtergrond, hij vertelt dat er ook in de homogemeenschap op hiv nog steeds een stigma rust.

Schande

In Afrikaanse kringen in Nederland wordt hiv onder vrouwen als grote schande gezien en vaak in verband gebracht met een losbandig seksleven. Soms worden zij hierdoor uit hun gemeenschap verstoten. Ook de angst dat je geen seksuele relaties meer kunt aangaan en geen kinderen meer kunt krijgen als je hiv hebt spelen vaak een rol. Terwijl het nu zelfs mogelijk is om met behandeling het virus zo terug te dringen dat seks zonder condoom veilig is.

De in Lesoto geboren Liako adresseert die angsten. ‘Na een positief resultaat van een hiv-test is er nog steeds leven en het is gewoon mogelijk seks te hebben zonder bescherming en een kind te krijgen’, vertelt Liako die zelf een tweede kind wil.

(Bron: persbericht)

Leave A Reply