Kijktip: Pride

0

Op 16 oktober is de premiere van Pride, een Engelse film over hoe in 1984 een groep homo’s en lesbiennes een mijnersdorp in Wales ondersteunen tijdens de mijnstaking.

Margaret Thatcher is aan de macht en de Britse mijnwerkersbond staakt. Tijdens de Gay Pride in Londen besluit een een groep homoseksuele activisten geld in te zamelen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen.

Hun hulp wordt echter niet meteen geaccepteerd. De actievoerders laten zich niet uit het veld slaan en ontdekken een mijnwerkersdorp waar ze naar toe rijden om het geld persoonlijk te overhandigen.

Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

De film volgt ook de opkomst van aids. Een van de hoofdpersonen (Jonathan) is de tweede homoman in Groot-Brittanië bij wie het virus wordt geconstateerd. In die jaren werd het algemene publiek geïnformeerd met het legendarische Don’t Die of Ignorance filmpje met grafstenen.

De aandacht voor hiv en aids is subtiel maar krachtig. Op een gegeven moment komt de hoofdpersoon een minnaar uit het verleden tegen in een homobars, die hem verteld dat hij al vier dagen niet thuis is geweest en bezig is met zijn ‘afscheidstournee.’

Aan het eind van de film wordt verteld dat Jonathan nog steeds leeft en een andere actievoerder aan de gevolgen van aids in overleden.

Pride is vanaf 16 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

 

 

 

Leave A Reply