Hiv gecriminaliseerd in Oeganda

0

De Oegandese president heeft deze week een wet ondertekend die hiv criminaliseert. Gezondheidswerkers vrezen dat het hierdoor nog moeilijker wordt de epidemie in het Afrikaanse land onder controle te krijgen.

In mei keurde het parlement de wet goed. Onder wet staat dat deze al op 31 juli is ondertekend, maar vermoed wordt dat president  Yoweri Museveni deze week pas zijn handtekening eronder heeft gezet.

Volgens de wet kan iedereen met hiv die ‘opzettelijk’ het virus overdraagt een boete en een gevangenisstraf van tien jaar krijgen. Bij een ‘poging tot transmissie van hiv’ kan iemand vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

Een woordvoerder van de Oegansese Health and Science Press Association zei dat ‘Oeganda zich niet committeert aan het bestrijden van de pandemie, maar in plaats ervan kiest voor moraliseren.’

De Amerikaanse aidsambassadeur Deborah Birx roept de Oegandese regering op om de wet in te trekken. ‘De laatste 30 jaar hebben we gemerkt dat discriminatie, angst, stigma en onwetendheid de epidemie juist helpen uit te breiden.’ Mensen met hiv lopen hierdoor goede zorg en preventie mis.

In de VS zijn ook wetten van kracht die hiv criminaliseren. De laatste jaren komen er steeds meer geluiden om deze wetgeving aan te passen.

Leave A Reply