Angels in America

0

In de Amsterdamse Stadsschouwburg speelt Toneelgroep Amsterdam binnenkort een reprise van de voorstelling ‘Angels of America’.

Het toneelstuk van Tony Kushner gaat over aids in de jaren ’80 in het Amerika van Ronald Reagan.

Twee New Yorkers gaan elk op hun eigen manier met hun hiv om: de jonge Prior raakt in paniek en ziet zijn relatie met zijn joodse vriend Louis stuklopen. Hij verliest zich in koortsdromen, overgeleverd aan een Engel die hem met zijn angsten confronteert. De aartsconservatieve advocaat Roy houdt zijn ziekte voor zijn omgeving verborgen uit angst zijn prestige te verliezen.

Louis zoekt troost bij Joe, een mormoonse jurist die zijn huwelijk de rug toekeert en zijn homoseksualiteit leert aanvaarden. Roy wordt opgenomen in het ziekenhuis en voert een strijd op leven en dood. In zijn laatste dagen wordt hij door de zwarte verpleger Belize geconfronteerd met zijn vooroordelen.

Naarmate de ziekte vordert, raken realiteit en koortsdromen met elkaar vermengd. Roy vereenzaamt en ziet zijn netwerk van machtige vrienden afbrokkelen, terwijl Prior troost vindt bij vreemden die zijn pad kruisen. In het aanschijn van de dood laten de ontmoetingen onuitwisbare sporen achter. ‘Niets gaat ooit verloren.’

De voorstelling duurt 5 uur, inclusief een lange pauze.

‘Angels in America’ is op 13 en 14 september te zien in Amsterdam.

Kaarten zijn online te koop.

Leave A Reply