Poz&Proud heeft de veiligste boot

0

Poz&Proud, de homosectie van de Hiv Vereniging Nederland, claimt op 2 augustus tijdens de Canal Parade de veiligste boot te hebben. De mannen (en vrouwen) aan boord zullen zich namelijk presenteren als ”The Undetectables”: een verwijzing naar het medische feit dat behandeling van hiv al snel leidt tot een ondetecteerbaar laag niveau van het virus.

In Nederland bestaan nog steeds veel misverstanden over hiv, met onnodig stigma als gevolg. Wat veel mensen, ook binnen de homoscene, niet weten is dat door het trouw slikken van medicijnen de kans op overdracht van hiv feitelijk tot nul kan worden gereduceerd. Dit betekent dat hiv-positieven in dat geval veel veiliger zijn om mee te vrijen dan mannen en vrouwen die zich niet hebben laten testen en dus onbekend zijn met hun hiv-status, met alle risico”s van dien.

Elk jaar komen er in Nederland circa 1.100 nieuwe hiv-diagnoses bij. Naar schatting lopen er zo”n 7.000 mensen in ons land rond die niet weten (of niet willen weten) dat ze hiv-positief zijn. Een lagere testdrempel kan dit aantal verminderen. Daarvoor is het wel belangrijk dat mensen hun angst over hiv verliezen: het is tegenwoordig niet meer dan een chronische aandoening, die een goede kwaliteit van leven niet in de weg hoeft te staan en waarmee je geen risico bent voor seksuele partners. Mits je trouw je medicijnen slikt.

Poz&Proud wil tijdens de Canal Parade op een speelse en prikkelende manier reageren op het onnodige stigma rondom hiv. “Slik je pillen en slaat de behandeling aan, dan is er niks aan de hand”, zo luidt de boodschap. Sterker nog: je kan beter vrijen met iemand die hiv-positief is en daarvoor medicatie neemt, dan met iemand die zich niet of nauwelijks laat testen. Naast deze belangrijke boodschap wil Poz&Proud ook met de zichtbaarheid van hiv-positieven tijdens de Canal Parade een statement maken.

Foto: Jan van Breda (2011)

Leave A Reply