Debat: Alle homo’s aan de pil?

0

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gesteld dat zo’n maatregel ervoor kan zorgen dat het aantal nieuwe hiv-infecties in tien jaar tijd met 1 miljoen afneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op hiv 92 procent kleiner wordt wanneer iemand preventief virusremmers slikt.

In Nederland is – naast testen en behandelen – het condoom het aloude wapen tegen het krijgen en daarna weer verspreiden van hiv. In de Verenigde Staten wint PrEP (pre-exposure prophylaxis in de vorm van het hiv-medicijn Truvada) aan populariteit.

Eenvoudig gesteld: hiv-negatieve mensen slikken een pil om zich zo te beschermen tegen hiv. Over de effectiviteit van deze methode zijn alle deskundigen het eigenlijk wel eens.

Waarom is PrEP in Nederland dan (nog) niet gebruikelijk? Moeten we dat juist niet willen? Is het louter moralisme dat we gezonde mensen geen pillen willen laten slikken? Lopen wij gewoon achter of is PrEP toch niet de weg naar het terugdringen van de hiv-epidemie?

Gay magazine en website Winq | GK organiseert in samenwerking met het NRC tijdens het Gay Pride weekend een debat over dit onderwerp op zondag 3 augustus.

Voor- en tegenstanders van PrEP komen hier aan het woord en onderzoeken deze nieuwe ontwikkeling die ons allemaal aangaat.

Deelnemers aan het debat zijn o.a. Pieter Brokx directeur HIV Vereniging Nederland, UVA onderzoeker Laurens Buijs en Directeur infectieziektebestrijding bij het RIVM en hoogleraar interne geneeskunde aan het LUMC: Jaap van Dissel.

Voor meer informatie en aanmelding: www.winq.nl/2014/07/alle-homo-aan-de-pil-openbaar-debat-op-3-juli-komt-allen/

Leave A Reply