Aids 2014: Positive Lounge

0

Leo Schenk doet regelmatig verslag van zijn bevindingen en ervaringen op Aids 2014. Dit keer een verslag vanuit de Positive Lounge.

Iedere deelnemer met hiv aan de conferentie kreeg bij de registratie vijf voedselbonnen. Het klinkt een beetje ‘derde wereld’, maar het is goed dat we die krijgen. Een manier om zuinig om te gaan met het geld.

Zonder deze bonnen ben je toch al gauw zo’n 12 tot 14 Australische dollar kwijt aan een lunch en dat telt na een aantal congresdagen aardig op.

De smerigste lunch heb ik gegeten aan het begin van de conferentie. Natuurlijk. Toen dacht ik nog dat die steenkoude broodjes ‘ongedefineerd’ het enige is wat er te halen valt.

Inmiddels is het donderdag en heb ik de lekkerste lunch van de week achter mijn kiezen. Gevonden in de exhibitie ruimte, met alle fancy stands van farmaceuten en organisaties die het kunnen betalen om daar te staan. Natuurlijk.

Trans

Na de lunch ga ik altijd even uitbuiken in de Positive Lounge, een ruimte voor mensen met hiv om even op adem te komen. Of eindelijk een goede internetverbinding te hebben.

Met gratis koffie, snacks, fruit en massages. Inclusief luie stoelen en banken en als je wilt een bed om even bij te slapen.

Het licht in de lounge in laag, zodat iedereen knap lijkt in het schemerlicht. Naast de ingang speelt iemand op gitaar en zingt liedjes van Adele.

Achter me hoor ik een diepe zucht. Een transvrouw uit India trekt haar iets te kleine schoenen uit en neemt een hele bank in bezit. ‘Sorry hoor, maar ik heb lange tijd niet zoveel gelopen’, zegt ze. ‘Ik ook’, antwoord ik terug.

Een van de meest opvallende zaken aan deze conferentie is de ruime aanwezigheid van transgenders. Waren ze bij eerder conferenties tamelijk onzichtbaar, in Melbourne is er sprake van een tsunami van transvrouwen en –mannen.

Hartstikke goed natuurlijk. Transgenders zijn hot, ook op deze conferentie. Tezamen met andere key populations, zoals homo’s, sekswerkers en drugsgebruikers.

Ik vraag mijn buurvrouw naar haar verklaring voor de vele transgenders op deze conferentie. ‘De donors zien ons nu meer dan andere jaren. Ik denk dat velen nu eindelijk konden komen, omdat hun reis werd betaald door fondsen, farmaceuten en hiv-organisaties.’

Ze is naar hel en terug geweest. Met veel geweld en discriminatie. ‘Ik zal het niemand toewensen, maar het heeft mij alleen maar sterker gemaakt.’

In het programma hebben transgenders ook meer aandacht. Hopelijk krijgen de community based organisaties voor en door transgenders ook meer geld om te doen wat ze moeten doen.

Morgen is de laatste dag. Mijn kans om in de afsluitende sessies te horen wat er allemaal is gepresenteerd en besproken op Aids 2014.

Met ongetwijfeld ook veel over key populations.

 

 

 

Leave A Reply