PrEP wordt speerpunt in strijd tegen hiv in VS

0

Het Center for Disease Control (CDC) in Amerika kwam deze week met een nieuwe richtlijn voor gezondheidswerkers. In deze richtlijn wordt PrEP aanbevolen voor diverse risicogroepen.

PrEP is al sinds 2012 op de Amerikaanse markt. Het is het hiv-medicijn Truvada dat bij dagelijks gebruik door hiv-negatieven bijna 100% effectief is in het voorkomen van hiv.

Volgens de centra kunnen de medicijnen zo’n 500.000 Amerikanen beschermen, maar tot dusver zijn er slechts 10.000 voorschriften uitgeschreven. 

De nieuwe richtlijnen dienen dan ook vooral voor artsen. Die krijgen vanaf nu het advies om PrEP voor te schrijven o.a. aan mensen die aangeven dat ze regelmatig risicovolle seks hebben of in een relatie zijn met hiv-positieve mensen.

Iedereen die het middel krijgt voorgeschreven, dient eerst een hiv-test af te nemen. PrEP wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Proef in Amsterdam

In Nederland is het voorschrijven van PrEP nog niet gebruikelijk, maar het gebeurt wel incidenteel. Bijvoorbeeld aan heterostellen die een kind willen verwekken.

In Amsterdam start de GGD dit najaar een proef met het verstrekken van PrEP aan homomannen die regelmatig risico lopen op hiv.

Poz&Proud, de homosectie van de HVN, is momenteel bezig met een tour door het land met o.a. avonden over PrEP. Op 11 oktober wordt in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam een avond over het Zwitsers standpunt en PrEP georganiseerd voor homomannen.

Leave A Reply