Meer anuskanker bij homomannen met hiv

0

Het aantal gevallen van anuskanker is de afgelopen twintig jaar flink toegenomen. De toename is vooral te zien onder homoseksuele mannen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam.

Anuskanker worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) dat bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de homomannen met hiv een voorstadium van anuskanker heeft. Deze voorstadia hebben de naam AIN (anale intra-epitheliale neoplasie).

Bij 30 tot 50 procent van deze groep mannen gaat het om een matig tot ernstig voorstadium. Een voorstadium kan leiden tot anuskanker; behandeling ervan wordt wel aanbevolen.

Volgens onderzoeker Olivier Richel is het aantal gevallen van anuskanker toegenomen sinds hiv een chronische ziekte is geworden. Een HPV-infectie wordt meestal door het immuunsysteem van het lichaam bestreden.

Bij hiv-patiënten is de afweer verzwakt, waardoor ze een groter risico lopen anuskanker of een voorstadium ervan te ontwikkelen, aldus Richel.

Screening

De onderzoeker pleit voor het opzetten van een screeningsprogramma voor deze groep mannen, net zoals dit gebeurt bij vrouwen. In Nederland krijgen vrouwen vanaf 30 jaar om de 5 jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje met als doel baarmoederhalskanker of een voorstadium ervan op te sporen. In 2009 is het RIVM begonnen met het inenten van meisjes vanaf 12 jaar tegen HPV. Het AMC onderzoekt of een vaccin ook effectief zou kunnen zijn bij homo’s met hiv.

Homomannen worden inmiddels al gescreend in de hiv-behandelcentra van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

In de laatste editie van hello gorgeous staat een artikel over de tour die Poz&Proud door het land onderneemt. Met onder meer een avond over de lusten en lasten van de anus, waarin ook aandacht is voor AIN, anuskanker en de screening erop.

De eerstvolgende Tunnel of Love is op 21 maart in Arnhem.

 

 

Leave A Reply