Els bedankt!

0

Op maandag 10 februari 2014 is Els Borst op 81 jarige leeftijd overleden.

Els Borst was Minister van Volksgezondheid van 1994 tot 2002. In die periode is zij verantwoordelijk geweest voor het versneld beschikbaar stellen van de combinatietherapie in 1996.

In een interview met Hivnieuws zei ze daarover: ‘Ik kon me de urgentie bij de Hiv Vereniging en de patiënten levendig voorstellen en was bewogen met het lot van deze merendeels jonge mannen, maar ik had medewerking van de minister van Financiën nodig. Het ging over een onbekende hoeveelheid geld en daar hield Gerrit Zalm helemaal niet van. Ik ben er toen zelf meer over gaan lezen en wakkerder geworden.’

Door het optreden van Borst en de in 2004 overleden voorzitter van de HVN Martijn Verbrugge zijn in Nederland vele levens gered van mensen met  aids.

Zij werd later voorzitter van het International Partnership for Microbicides (IPM). Microbicides zijn middelen die een vrouw vaginaal kan inbrengen om zichzelf beter te beschermen tegen een hiv-infectie.

‘Destijds had ik voornamelijk met mannen met hiv te maken, nu zet ik me vooral in voor vrouwen. Het is erg boeiend, juist om met preventie bezig te zijn, met seksueel verkeer. Een man in Afrika bijvoorbeeld heeft vaak seksueel contact met meerdere vrouwen en komt dan op een gegeven moment met het virus thuis. Een condoom helpt dat te voorkomen, maar het gebruik ervan is afhankelijk van de wil van de man. Een vrouw kan een microbicide gebruiken zonder dat de man het in de gaten hoeft te hebben.’

Els Borst kreeg in 2012 ook het eerste exemplaar overhandigd van De Tijd Daarna, een boek over dertig hiv en aids in Nederland.

Haar betrokkenheid met hiv en aids heeft ze altijd behouden. Els, bedankt!

Leave A Reply