Reina’s Recepten

0

Reina deelt regelmatig lekkere en makkelijk te maken recepten op onze site. Dit keer: sopa de gallina puta (soep van de hoerenkip)

Kippensoep met veel gember, goed tegen allerlei kwalen. Van verkoudheid, tot liefdesverdriet, van maagpijn tot menstruatiekrampen.

De oorsprong van deze soep is China, maar ik at hem bij de (talrijke) familie van mijn vriendin in Costa Rica. Hun vader was Chinees. Naast de grote pan soep staat er een pan met gekookte rijst op het fornuis. Ieder die binnenkomt pakt een kom of een bord en schept zichzelf op. Eerst een schep rijst en dan een paar lepels soep erover. Verwarmend, versterkend, héérlijk!

De naam voor deze soep is gekozen omdat er een ouwe soepkip in gaat. Liefst een oude magere leghen die oneindig vaak bestegen is door de haan. Kom daar maar eens om in Nederland!

Als je soepkip vindt, verwijder dan de grote stukken vet, anders smaakt de soep ranzig. Als je geen soepkip kunt vinden, gebruik dan vooral de poten, mét bot!

Wat heb je nodig?

1 grote soeppan

3 liter water

1 (magere) soepkip, goed schoon en afgespoeld, stukken vet verwijderd

1 stuk verse gember, minstens ter grootte van je duim, geschild en in plakjes gesneden

zeezout

3 grote vleestomaten

1 glaasje ‘guarro’ (brandewijn, rum, grappa, een stevige borrel zonder veel smaak)

Aan de slag!

Zet de pan op het vuur met de kip, de gember en het zout en laat het minimaal drie uur trekken.

Kook ondertussen een grote pan rijst gaar.
 Zeef dan de soep en doe de bouillon en de plakjes gember terug in de pan.

Maak de kip schoon en ontdoe deze van botten en vellen. Doe het vlees, in grove stukken, terug in de pan.

Kerf een kruisje in de tomaten, prik aan een vork en hou deze tien seconden in de soep zodat het vel gemakkelijk te verwijderen is. Snij de tomaten in stukken en gooi de pitjes en de velletjes weg.

Doe het vruchtvlees in de soep, voeg een borrelglaasje sterke drank toe en laat de soep nog een minuutje of vijf doorkoken.

Proef de soep op zout, het mag hartig zijn!

Serveer op een bord eerst een flinke lepel rijst en voeg dan de soep toe.

Eet smakelijk!

Meer van Reina’s Recepten vind je hier.

Leave A Reply