In memoriam: Ton Stevens

1

Op dinsdag 3 december is Ton Stevens overleden. Ton was bestuurslid van de stichting hello gorgeous.

Ton was in 2006 één van de initiatiefnemers van Poz&Proud, de homosectie van de Hiv Vereniging Nederland (HVN).

Vooral in de beginjaren van hun bestaan, zorgde deze club voor veel oproer met hun acties en activiteiten.  Het was een nieuw geluid binnen een vereniging, waarvan veel leden nog in de slachtofferrol zaten.

Poz&Proud bracht zaken boven tafel die tot die tijd door professionele preventie-organisaties onder het tapijt werden geveegd. Zo waren zij de eersten die publieke bijeenkomsten organiseerden over serosorteren, anale kanker en hepatitis C.

Ton leidde de groep door de eerste moeilijke jaren door. Later was hij betrokken bij de boycot van Stichting Hiv Monitoring, door homomannen met hiv die niet tevreden waren over hoe zij in de persberichten werd bejegend.

Eind vorig jaar werd hij bestuurslid van de stichting hello gorgeous, die als doel heeft hiv meer zichtbaar te maken. Een doel waar hij zich 100% voor inzette.

Ton maakte zich ook sterk voor het bestrijden van misverstanden en vooroordelen over homomannen met hiv in de homoscene. Hij zocht samenwerking met het COC en hun lid verenigingen voor een gezamenlijke aanpak van stigma in de homogemeenschap.

Deze samenwerking kwam eind dit jaar tot stand en Ton maakte nog net de kick off mee van de Poz&Proud on Tour campagne in Rotterdam op 28 november j.l.

Ton kreeg in september te horen dat hij een ongeneeslijke leverkanker af. Hij trok zich terug uit Poz&Proud en hello gorgeous om zich volledig te kunnen richten op wat ging komen.

Ton besloot op dinsdag 3 december in het bijzijn van enkele dierbare vrienden zijn leven te beëindigen door euthanasie.

Ton is 62 jaar geworden.

Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe in het verlies van Ton. Hij zal voor altijd in onze harten blijven.

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply