Kleur je leven

0

Gloria, 36 jaren jong, hoort in 2005 dat ze hiv heeft. Van wie weet ze niet. Haar vertrouwen in mensen loopt er wel een onherstelbare deuk door op. De enige die Gloria nog vertrouwt is God.

Gloria is geboren in Suriname en woont sinds 2001 in Nederland. ‘In februari 2005 werd ik behandeld voor huidafwijkingen die gepaard gingen met veel jeuk. Welke zalf ik ook probeerde, niets hielp. Er werd zelfs een kweek van mijn huid gemaakt. In overleg met mijn arts besloot ik uiteindelijk een hiv-test te doen. Ik heb verschillende relaties gehad, waarin we onveilig vreeën. Ik vertrouwde mijn levenspartners blindelings. Ten onrechte, ik bleek seropositief te zijn.’

Door wie Gloria is geïnfecteerd, weet ze niet. Er waren wel vermoedens, maar als ze de betreffende personen de vraag stelde, kreeg ze een ontwijkend antwoord. Het heeft haar vertrouwen in mensen beschadigd. Ze vertrouwt nu alleen nog op God.

‘Mijn grootmoeder Thelma Jozefzoon heeft mij christelijk opgevoed. De ontdekking dat mensen onbetrouwbaar kunnen zijn, heeft mij nog dichter bij God gebracht. Hij is de enige die ik vertrouw. Ik communiceer op elk moment met God. Ik  geniet intens van gospelmuziek. En laat iedereen in hun waarde.’

Kracht

Af en toe gaat ze echt het gesprek aan met God. ‘Dat gaat met intense huilbuien gepaard. Hij geeft me de kracht om verder te gaan met de doelen in mijn leven. Naast mijn werk in de ouderenzorg, zet ik me in voor Stichting Mara, GGD Rotterdam en Erasmus MC.’

‘Ik werk als vrijwilliger voor andere mensen met hiv. Ik wil ze stimuleren, laten zien hoe het is om met hiv te leven. Hiv en aids zijn twee heel verschillende dingen, die maar al te vaak op één hoop worden gegooid. Met hiv kun je leven als ieder ander mens. Je hebt alleen dat virus, waar nog een enorm taboe op rust. Dat taboe wil ik doorbreken.’

‘Dat doe ik waar het maar kan. Zo ben ik een boek aan het schrijven, waarmee ik mensen met hiv steun wil bieden. Verder droom ik van een eigen stichting. Daarmee wil ik geld ophalen voor mensen in derdewereldlanden voor wie de peperdure medicijnen nu onbetaalbaar zijn. Alle hulp daarbij is van harte welkom.’

Gloria heeft er geen moment aan getwijfeld iedereen te vertellen dat ze hiv heeft. ‘Ik ben heel erg open en heb dus meteen gezegd dat ik hiv heb. Als mensen daarom geen contact meer met me willen, moeten ze dat zelf maar weten.’

Lees de rest in hello gorgeous #5

Tekst Frank Rietveld Fotografie Caroline Bijl

 

Leave A Reply