Jan van Goyen apotheek: ‘Warme deken’

0

Marjan Terpstra is apotheker en sinds 2010 eigenaresse van de in Amsterdam-Zuid gevestigde Jan van Goyen apotheek. Hoewel het een reguliere apotheek betreft en iedereen hier als patiënt voor zijn medicijnen terecht kan, richt Marjan zich specifiek op hiv-medicatie. Met als gevolg dat de apotheek bekend is komen te staan als een medicijnwinkel met de uitstraling van ‘een warme deken.’

Hoe is dat zo gekomen dat je je in hiv ging interesseren?

‘Ik hoorde natuurlijk al helemaal in die begintijd veel over Aids en hiv. Gewoon, net als iedereen, via het nieuws. Het intrigeerde mij; iedereen leefde toen in een mist van volkomen onwetendheid en angst. Onmacht ook, en dat gold vooral voor de wetenschap. Als student farmacie raakte ik gebiologeerd door de hiv besmetting en de enorme impact die het heeft op je leven. Alles staat op z’n kop! Die kwetsbaarheid van de patiënt, die raakte mij diep.’

En toen werd het 2010…

‘Op het moment dat ik – vele jaren later – deze apotheek begon vond ik dat ik iets extra’s moest doen voor deze kwetsbare groep met deze chronische aandoening. Mijn doel was om de patiënt meer centraal te stellen- waarin discretie en privacy zou moeten domineren. Ik wilde ervoor zorgen dat hiv-patiënten ongegeneerd hun medicatie kunnen halen halen; in sommige apotheken werd destijds bijvoorbeeld weleens hardop uitgesproken “Goedemiddag, u komt uw hiv-remmers halen?”- dat is natuurlijk hoogst ongepast, maar bij grote apotheken met een groot team haast niet te voorkomen. In mijn beleving heb ik met mijn overzichtelijke Jan van Goyenapotheek mijn doel bereikt. Ik heb het gevoel dat we het hier anders doen en dat ik hiermee iets relevants toevoeg aan de maatschappij.’

Wat bied je dan bijvoorbeeld voor extra’s?

‘We signaleerden al snel behoefte naar medicatie die voor een langere periode mee naar huis kan worden genomen. Deze behoefte hebben wij beantwoord; in de Jan van Goyen apotheek kunnen hiv-patiënten eens in de vier maanden medicijnen halen- dat is bijzonder. Dit tijdsbestek sluit precies aan op de consulten van de zorgverleners. Hierin zijn wij als apotheek onderscheidend en daar zijn wij trots op.’

Hoe zit dat met die ‘warme deken’?

‘Ik heb iemand gevonden die volledig in lijn met mijn gedachtengoed werkt in de apotheek. Zij regeert de apotheek als een moeder van haar gezin. Myra is ontzettend begaan met de patiënten en steekt haar nek voor hen uit. Zij werkt er inmiddels anderhalf jaar, kent de meeste patiënten van gezicht en weet hoe zij behandeld willen worden; of er afstand moet zijn of juist een beetje extra warmte en support.’

Maar dat maakt je nog geen hiv-apotheek?

‘Nee, dat klopt maar we doen meer. We stimuleren de nauwe band tussen de patiënt, de behandelaar en de apotheek en stellen deze centraal. Zo hebben we een hotline met internisten. Als er iets in de medicatie verandert, of er is sprake van een afwijkende dosering, dan signaleren we dat onmiddellijk en checken we dat. Omdat we –als de patiënt daarmee akkoord gaat- inzicht hebben in het dossier kunnen we bovendien precies bekijken of er niet per ongeluk tegengestelde medicatie is voorgeschreven door verschillende zorgverleners.’

Signaleer je trends?

‘Een fantastische ontwikkeling is natuurlijk dat tot voor kort de patiënt soms wel 40 pillen per dag moest innemen. Met de nieuwe medicijnen is dat verleden tijd. Er is nu zelfs een 4-in-1 pil op de markt gekomen, hoe fantastisch is dat!’

En verder?

‘Wij zijn zelf vanuit de Jan van Goyenapotheek bezig met de ontwikkeling van een web portal LHIVE genaamd. Hierbij gaat het om de combinatie van empowerment, een preventieve leefstijl en zelfmanagement. Deze applicatie helpt je om je dagelijkse leven op een positieve manier bij te sturen en hierop meer grip te krijgen. We verwachten LHIVE in het voorjaar van 2014 te lanceren. We zijn op dit moment op zoek naar nog meer hiv-poli’s die er in de testfase alvast aan mee willen doen.’

Wil je nog iets toevoegen?

‘Ik hoop dat we ervoor kunnen zorgen dat we de nauwe band tussen de patiënt, de behandelaar en de apotheek nog verder kunnen verstevigen. De stabiliteit van die driehoek geeft alle partijen een veilig gevoel. En dat is een goede basis voor verbetering, in ieder opzicht.’

Jan van Goyen apotheek, Jan van Goyenkade 1, 1075 HN Amsterdam.

 

 

Leave A Reply