Tweederde van de kinderen met hiv krijgt geen behandeling

0

Wereldwijd leven 3,3 miljoen kinderen met hiv, van wie ruim 90 procent in Afrika. Van alle kinderen met hiv krijgt 66 procent nog geen levensreddende behandeling, terwijl die wel bestaat. STOP AIDS NOW! start een campagne om meer kinderen met hiv succesvol onder behandeling te krijgen en te houden.

Elke dag sterven wereldwijd 575 kinderen jonger dan vijftien jaar onnodig aan de gevolgen van aids, omdat zij geen levensreddende behandeling krijgen. Zonder de juiste zorg zijn ze vroeg of laat ten dode opgeschreven. Bij kinderen verloopt een hiv-infectie vaak veel sneller dan bij volwassenen. Al binnen een paar maanden kan hiv tot aids en de dood leiden, bij volwassenen kan dat jaren duren. Zonder behandeling sterft de helft van alle kinderen nog voor hun tweede verjaardag.

Achterstand
Van alle kinderen met hiv krijgt 66 procent geen levensreddende behandeling, terwijl dat aandeel onder volwassenen in de afgelopen jaren slonk tot 39 procent. STOP AIDS NOW! vindt de achterstand alarmerend en start in Oeganda een nieuwe aanpak gericht op 100.000 kinderen met hiv: “Er is grote vooruitgang geboekt in de wereldwijde aidsbestrijding, maar de behandeling van kinderen blijft achter bij die van volwassenen”, zegt Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW! “We willen 100.000 kinderen in Oeganda helpen, die met slechte vooruitzichten dreigen te sterven. Want ieder kind heeft recht op een toekomst.”

Behandeling voor kinderen
Voor kinderen met hiv in de groei bestaan speciale kindermedicijnen, maar die zijn lang niet overal voorhanden of de medische kennis ontbreekt. In Oeganda behandelt bijvoorbeeld slechts een derde van de klinieken die daartoe gemachtigd is kinderen met hiv. Kinderen met hiv moeten daarom verder reizen voor controles en medicijnen dan volwassenen. Als ze al onder behandeling komen, krijgen kinderen soms een combinatie van pillen, siropen, poeders of druppels die ze op verschillende momenten en met ingewikkelde instructies moeten innemen. Veel kinderen houden dit strikte regime niet vol, maar onder begeleiding en met voorlichting boeken zij meer succes.

 

Leave A Reply