Condooms niet altijd nodig bij serodisco koppels

0

Stellen van wie een partner hiv-positief is kunnen onder bepaalde voorwaarden onbeschermde seks hebben. Dat is sinds vandaag het officiële standpunt van hiv-artsen in Nederland. Voorwaarde is wel dat de partner met hiv trouw hiv-remmers slikt.

In het advies staat onder meer dat als het virus minimaal zes maanden niet detecteerbaar is in het bloed en beide partners geen soa hebben, de kans op infectie bij onbeschermde seks zeer klein is.

De Nederlandse hiv-behandelaren stellen wel als voorwaarde dat het koppel wel strikt monogaam moet zijn.

In ‘De grote doorbraak,die klein gehouden wordt’ (hello gorgeous #2 – maart 2013) verklaarde voorzitter van de Nederlandse hiv-behandelaren (NVHB) Suzanne Geerlings nog dat de artsen niet hun handtekening onder het advies konden zetten, opgemaakt door de Hiv Vereniging, Soa Aids Nederland en het Aidsfonds.

Volgens Geerlings wilde de NVHB eerst nog wachten op de resultaten van een grootschalig Europees onderzoek hiernaar, voordat ze het zou ondersteunen.

Maar nu blijkt dus dat de hiv-behandelaren alsnog hun handtekening onder dit nieuwe standpunt hebben gezet.

Het nieuwe advies volgt voor een groot deel dat van de Zwitsers, die in 2008 naar buiten kwamen met hun standpunt over de impact van hiv-medicatie op de mate van infectiositeit van het virus.

De voorwaarde van monogamie wordt bijvoorbeeld niet door de Zwitsers gedeeld, die het enkel hebben over de afwezigheid van soa.

Andere landen kwamen na de Zwitsers met een vergelijkbaar standpunt. Vorige week kwam de Belgisch Hoge Gezondheidsraad nog met een nieuwe advies, vergelijkbaar met dan van Nederland.

Ton Coenen (Aidsfonds) verklaarde tegenover het ANP dat ‘vaste partners met ongelijke hiv-status onder bepaalde omstandigheden seks kunnen hebben zonder condoom, is belangrijke informatie die gedeeld moet worden. Stigmatisering van mensen met hiv kan zo worden tegengegaan.

 

 

Leave A Reply