België volgt Zwitsers standpunt

0

De Hoge Gezondheidsraad in België komt met een nieuw advies voor serodisco koppels, waarbij het condoom ‘onder strikte voorwaarden’ kan worden weggelaten. Hiermee lijken de Belgen zich eindelijk achter het Zwitsers standpunt te scharen.

In 2008 kwamen enkele Zwitserse hiv-experts met een standpunt over de mate van infectiositeit van mensen met hiv die op behandeling zijn. Volgens dit standpunt kan het hiv virus niet meer worden overgedragen, als de hiv-positieve een ondetecteerbare viral load heeft.

De Belgische Gezondheidsraad legt in het advies met name de nadruk op de ‘strikte’ voorwaarden, waaronder het condoom kan worden weggelaten. Zo moet er volgens de Belgen sprake zijn van een duurzame relatie, een ondetecteerbare viral load, voortdurende medische begeleiding en de afwezigheid van soa.

Als aan een van de voorwaarden niet voldaan is, dan wordt “de aangeboden keuze om geen condooms te gebruiken niet ondersteund door de gezondheidsautoriteiten en/of het artsenkorps”, benadrukt de Hoge Gezondheidsraad.

 

Leave A Reply