Nog twee mensen ‘hiv-vrij’ na stamceltransplantatie

0

Twee hiv- patiënten lijken na een stamceltransplantatie geen spoor van het hiv-virus meer in hun lichaam te hebben. Dat werd bekend gemaakt tijdens een conferentie van de International AIDS Society in Boston.

De hiv-patiënten ondergingen chemotherapie en een stamceltransplantatie nadat er kanker bij hen was gevonden. Na de transplantatie was er in het lichaam van de patiënten geen spoor meer van hiv te bekennen. De onderzoekers hebben het niet over ‘genezing’ van hiv, maar over ‘remissie’.

Kevin Robert Frost  van de Amerikaanse organisatie amfaR, noemde de resultaten hoopgevend: “Deze resultaten bieden ons nieuwe informatie die de manier waarop we over hiv en gentherapie denken, kan veranderen.”

Stamceltransplantatie is waarschijnlijk niet de oplossing voor het genezen van hiv. Het is namelijk vanwege de kosten en complexiteit van de behandeling niet mogelijk deze op grote schaal toe te passen. “Maar deze nieuwe zaken kunnen leiden tot een nieuwe behandeling tegen hiv en uiteindelijk zelfs leiden tot het verdwijnen ervan”, aldus Frost.

 

Leave A Reply