Hiv-hysterie in Griekenland

0

De Griekse minister van Volksgezondheid Adonis Georgladis heeft een maatregel uit 2012 opnieuw bekrachtigd, die bepaald dat de politie mensen zonder toestemming op hiv mag testen en huiseigenaren oproept om mensen met hiv uit hun huizen te zetten als een bedreiging voor de volksgezondheid.

In april 2012 werden op basis van deze maatregel honderden vrouwen zonder toestemming getest op hiv. De 17 vrouwen die hiv bleken te hebben, werden met naam, toenaam en foto in de media vermeld. De politie bestempelde ze destijds als prostituees, ook al werd daar geen enkel bewijs voor gevonden.

De vrouwen zaten maanden lang vast. Pas toen de maatregel werd afgeschaft werden zij vrij gelaten.

Nu is de maatregel opnieuw ingesteld.

Griekenland blijkt steeds meer angst te hebben voor mensen met hiv. Het aantal nieuwe infecties stijgt dramatisch, terwijl de preventiebudgetten worden gekort.

De aanhoudende economische problemen zorgen ervoor dat de angst onder de bevolking voor mensen met hiv toeneemt.

De organisatie Doctors of the World reageert met een verklaring waarin zij de Griekse regering maant op zich op de grotere gezondheidsproblemen te richten in plaats van het schenden van mensenrechten. Ook vraagt de organisatie aan gezondheidsmedewerkers om niet mee te werken aan het afnemen van verplichte hiv-testen.

Misschien toch niet meer op vakantie naar Griekenland?

 

Leave A Reply