‘Hiv is geen competentie’

0

Pieter Brokx (42) is de nieuwe directeur van de Hiv Vereniging Nederland (HVN). ‘Ik vind het fijn om me in te zetten voor mensen die mijn hulp nodig hebben.’

Hij is een bekende in de Amsterdamse homoscene door zijn vorige baan bij COC Amsterdam, maar tot voor kort onbekend in het hiv-veld. Sinds april is Pieter Brokx de nieuwe directeur van de belangenvereniging voor mensen met hiv.

Hoe gaat het inwerken, Pieter?

‘De HVN is een uitgebreide organisatie, met veel verschillende groepen en secties. Er werken veel mensen. Dat is leuk, maar ook erg intensief. De eerste twee weken van mijn aanstelling had ik elke ochtend een gesprek met Robert Witlox, de vorige directeur. Dat ging voornamelijk over praktische zaken. Momenteel heb ik gesprekken met de organisaties waar we mee samenwerken en onze financiers.’

Waarom heb je op deze baan gesolliciteerd?

‘Mijn baan als plaatsvervangend directeur bij het COC Amsterdam hield op. Toen ik ging nadenken over wat ik zou willen doen, kwam iemand met deze vacature. Bij het COC hield ik me ook bezig met het opkomen voor de belangen van mensen die het niet zo makkelijk hebben. Mijn werk was gericht op Amsterdam en op uitvoerende activiteiten. Deze baan gaat verder en is veel interessanter met onderwerpen als stigmabestrijding en rechten van mensen met hiv.’

Is dit je droombaan?

‘Ik droom nooit over mijn toekomst. Toen ik de vacature las, dacht ik: dit is de baan. Toen ik me er in ging verdiepen, dacht ik dat ook en toen ik ging solliciteren, dacht ik dat nog steeds. Ik vind het fijn om me in te zetten voor mensen die mijn hulp nodig hebben. Om mijn talenten en competenties te gebruiken, zodat ik aan het eind van de dag een verschil heb gemaakt, in plaats van alleen maar geld te verdienen voor een baas.’

Wat is je persoonlijke betrokkenheid bij hiv?

Ik heb zelf geen hiv, maar doordat ik actief ben in de homobeweging, ken ik veel mensen met hiv. Ik ken er zelfs meer dan ik dacht. Vanaf het moment dat bekend werd dat ik deze baan heb, zijn er in de eerste maand drie bekenden naar me toegekomen die zeiden: “Ik moet je wat vertellen”. Het geeft aan dat er nog veel mensen zijn die het verborgen moeten of willen houden, omdat ze bang zijn voor de reacties van anderen.’

Is het feit dat je geen hiv hebt een issue geweest voor de sollicitatiecommissie?

‘Het is even een discussie geweest of de nieuwe directeur hiv moet hebben of niet. Voor beide valt iets te zeggen. Uiteindelijk is gekozen voor diegene die het meest geschikt was. Ik denk niet dat de vereniging is gebaat bij iemand die wel hiv heeft, maar niet beschikt over de competenties van een directeur. Hiv is geen competentie. Ik denk dat je meer hebt aan iemand die weet hoe een vereniging werkt, dan aan iemand die tot de achterban behoort.

Als je straks mensen gaat aannemen, hebben mensen met hiv dan je voorkeur?

‘We zijn nu enkele bestuursleden aan het werven en het is natuurlijk raar als ik zou zeggen dat iemand hiv moet hebben. Het is afhankelijk van de taken en functies die iemand heeft. Ik denk dat vooral betrokkenheid met hiv belangrijk is.’

Jullie zoeken per 1 november ook een nieuwe voorzitter. Moet deze hiv hebben?

‘Ik denk dat als je een directeur hebt zonder hiv, dat het dan wel belangrijk is dat een voorzitter hiv heeft.’

Lees de rest in hello gorgeous #3

Tekst Leo Schenk Fotografie Jan van Breda

Leave A Reply