Film zorgt voor ophef in Amerika over hiv-moraal

1

De film Temptation, confessions of a marriage counselor van Tyler Perry, waarin een vrouw vreemd gaat en wordt ‘gestraft’ met hiv, krijgt veel kritiek van hiv-activisten en-organisaties in Amerika.

In de film zit hoofdrolspeelster Judith (gespeeld door Jurnee Smollett-Bell) vast in haar saaie huwelijk. Ze begint een affaire met een charismatische en aan drugs verslaafde miljardair.

En dan krijgt ze hiv. Ze leert van de fouten die ze gaandeweg heeft gemaakt en aan het eind van de film zien we haar (strompelend!) een kerk binnenlopen, waar ze boetedoening doet.

Perry ligt onder vuur omdat de boodschap van de film lijkt te zijn: God straft meteen! Bovendien ziet Judith in de film op het eind er wel erg ziek en krakkemikkig uit, alsof we nog in 1984 leven en er geen hiv-remmers bestaan.

Eerder deze maand publiceerden Positive Women’s Network een open brief aan Perry. Hierin stelt de organisatie dat de film het hiv-stigma alleen maar aanwakkert, door te stellen dat hiv een straf is voor vreemdgaan.

De brief is door zo’n 40 hiv-organisaties en -groepen ondertekend.

Directeur Naina Khanna van Positive Women Network en zelf hiv-positief, ging in een persoonlijk opiniestuk op POZ.com nog een stapje verder.

In het stuk met de titel ‘Why Tyler Perry’s Temptation Kills Women With HIV’  stelt ze dat de film niet alleen maar vooroordelen tegenover (zwarte) vrouwen (met hiv) bevestigt, maar ook stereotiepen neer zet van mannen en mensen met hiv.

“People living with HIV cannot even hope for loving relationships, let alone have them, no matter how long they live with HIV. Romance, sex, love, and children? Off the table entirely.”

Onderzoek wijst uit dat in de Afro-Amerikaanse (kerkelijke) gemeenschappen het hiv-stigma nog welig tiert. Een derde van de ondervraagden in een onderzoek onder kerkgangers in South Carolina vindt dat aids een straf van God is.

Of en zo ja, wanneer de film ook hier te zien valt is onbekend.

 

1 reactie

Leave A Reply