Klein succes geboekt met therapeutisch vaccin tegen hiv

7

Onderzoekers hebben een kleine vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van een therapeutisch vaccin tegen hiv.

Een therapeutisch vaccin is niet bedoeld om een hiv-infectie te voorkomen, maar om mensen die al hiv hebben hiervan te genezen.

Het vaccin zou in de toekomst een alternatief kunnen worden voor hiv-remmers. De huidige hiv-medicatie is effectief, maar hebben als nadeel dat ze levenslang geslikt moeten worden en bijwerkingen hebben.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 36 personen mee, die allemaal al hiv-medicatie namen.

Vierentwintig mensen kregen het vaccin ingespoten en de overige twaalf een placebo. Daarna stopte iedereen met het nemen van hiv-remmers.

In de eerste weken was er een duidelijk verschil in de hoeveelheid hiv in het bloed tussen diegenen die het vaccin hadden ingespoten gekregen en diegenen die een nep-vaccin hadden.

Ongeveer de helft van de proefpersonen die het echte vaccin kregen, had 12 weken na het stoppen met de hiv-remmers een significant kleinere hoeveelheid hiv-virus in het bloed dan tijdens het nemen van de medicatie.

Het effect zwakte echter snel af. Na 36 weken was er geen verschil meer tussen mensen die het echte vaccin of het nep-vaccin hadden gekregen. Met het nieuwe vaccin lukt het dus niet om het virus definitief op te ruimen en mensen met hiv te genezen.

De onderzoekers hopen het therapeutische vaccin in de toekomst verder te ontwikkelen naar een behandeling die wel bruikbaar is.

Lees hier de onderzoeksresultaten online

7 reacties

Leave A Reply