Hit hard, hit early?

0

Er komen steeds meer aanwijzingen dat vroeg beginnen met hiv-medicatie beter is dan af te wachten tot het volgens de richtlijnen wenselijk is.

Mensen die te horen krijgen dat ze hiv krijgen, worden meestal pas behandeld met hiv-medicatie als hun immuunsysteem al verzwakt is. De richtlijn hiervoor is 350-500 CD4 cellen.

Steeds meer studies tonen echter aan dat meteen beginnen met hiv-medicatie na de diagnose beter is en wel eens de toekomst van hiv-behandeling kan worden.

Vroeg beginnen 

Zo werden de resultaten van de Spartac studie deze week bekend gemaakt in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal.

In deze studie werden 366 respondenten uit acht landen onderzocht. Sommige kregen meteen na de hiv-diagnose voor twaalf weken hiv-medicijnen, een andere groep slikte 48 weken de medicijnen en een derde groep begon pas met hiv-medicijnen toen ze 350 CD4 cellen had.

Diegenen die na hun hiv-diagnose 48 weken lang de medicatie namen hadden het hoogste aantal CD4 cellen en de laagste viral load.

De gunstige effecten bleven ook aan nadat de respondenten waren gestopt met de behandeling

Vooroordelen

Er bestaan nog veel vooroordelen over de bijwerkingen van de medicatie, die vijftien jaar geleden nog veel (soms ernstige) bijwerkingen hadden.  De huidige behandelingen zijn echter sterk verbeterd en kennen minder bijwerkingen.

Toch hebben hiv-medicatie nog altijd last van dit negatieve imago uit het verleden.

Dit is een van de redenen dat niet iedereen met hiv aan de medicijnen gaat. Een andere reden is het feit dat veel mensen met hiv nog niet bekend zijn met hun hiv-status omdat ze zich nog niet hebben laten testen.

 

Leave A Reply