Hiv-virus wapen tegen kanker

0

Opmerkelijk nieuws uit Amerika. Een 7-jarig meisje lijkt te zijn genezen van leukemie door haar eigen immuunsysteem. Met hulp van het hiv-virus.

Afgelopen weekend werd het nieuws over het succes van die immuuntherapie gepresenteerd op een internationaal congres.

Onderzoekers waren al langer bezig met deze therapie, maar nieuw is het feit dat er nu een kind lijkt te zijn genezen en twee andere patiënten nog steeds kankervrij zijn. In totaal zijn er twaalf mensen behandeld, waarvan drie geen baat hadden bij de behandeling.

Omgebouwd hiv

De patiënten die meededen aan het onderzoek naar immuuntherapie, hadden allemaal een vorm van leukemie. Normaal gesproken komt het afweersysteem met T-cellen in actie tegen ziekteverwekkers, maar kanker weet hier aan te ontsnappen. Bij deze immuuntherapie worden de T-cellen van buitenaf geholpen.

De artsen haalden T-cellen weg bij de patiënten en wisten die genetisch om te bouwen. Ze gebruikten daarvoor hiv-virus, waar ze nieuwe genen instopten. Kenmerkend voor het hiv-virus is dat het graag in T-cellen kruipt om zich daar te vermenigvuldigen.

Nadat de T-cellen waren ‘hergeprogrammeerd’ werden ze weer in het bloed van de patiënten gebracht. Daar vermenigvuldigden ze zich en vernietigden zij de kankercellen.

Het is nog onduidelijk of deze therapie ook werkt tegen andere vormen van kanker dan leukemie.

Leave A Reply