‘Heb je het al gehoord?’

0

De helft van de mensen met hiv in Australië heeft wel eens meegemaakt dat iemand anders hun hiv-status zonder toestemming doorvertelde aan anderen. Resultaten van twee recente studies laten dit zien.

Uit een van de studies, genaamd HIV Futures Seven, blijkt dat familie en vrienden het meest schuldig zijn aan het ongevraagd outen van iemands’ hiv-status. Gevolgd door dokters en ander gezondheidsprofessionals.

Directeur Brent Allan van Living Positive Victoria reageert geshockt: ‘Stel je eens voor wat dit doet voor iemands’ gevoel van eigenwaarde en het verlies van controle. Het gevolg is dat mensen weer terug in de kast gaan met hun hiv, wat een slechte zaak is voor de volksgezondheid.’

De komende week verschijnt ook de HIV Stigma Audit, een onderzoek onder 700 Australiërs die leven met hiv.

De helft van de ondervraagde mensen zegt dat ze zich zouden schamen of schuldig voelen als hun sekspartners zouden weten van hun hiv. In bepaalde delen van Australië ben je verplicht om tegen mensen met wie je seks hebt te vertellen dat je hiv hebt.

Onderzoekers stellen dat – hoewel iemands’ fysieke gezondheid belangrijk is – er meer moet gedaan worden om het hiv-stigma te bestrijden en dat mensen met hiv weerbaarder gemaakt moeten worden om hier mee om te gaan.

Leave A Reply