België komt met nieuwe aanpak in de strijd tegen hiv

0

België komt binnenkort met een nationaal plan om het aantal nieuwe hiv-infecties in te dammen.

Dit zeiden Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen en zijn Waalse collega Laurette Onkelinx vorige week op een symposium over de aanpak in de strijd tegen hiv.

Tijdens het symposium werd weer eens duidelijk gemaakt dat er met de komst van de effectieve hiv-behandeling een overlap tussen behandeling en preventie is ontstaan

Het tijdig beginnen met behandeling van mensen met hiv heeft immers niet alleen een positieve invloed op hun gezondheid en levensperspectief. De impact van een succesvolle behandeling op iemands’ viral load, zorgt er ook voor dat mensen met hiv het virus eigenlijk niet meer kunnen overdragen.

Het plan moet ervoor zorgen dat beschikbare middelen optimaal worden ingezet en en zorg- en preventie-initiatieven elkaar onderling versterken.

De aandacht zal vooral worden gericht op homomannen en migranten. Het aantal nieuwe hiv-infecties in België is bij  deze twee groepen het hoogst.

Het Belgische Sensoa laat weten het initiatief toe te juichen. Volgens de hiv-organisatie staan in het plan de behoeften van mensen centraal en wil het ook discriminatie en stigmatisering van de betrokken groepen bestrijden.

Leave A Reply