Ouder worden met hiv en de consequenties voor de zorg

0

Worden mensen met hiv sneller oud? Als dit zo is, dan heeft dit verregaande consequenties voor de zorg aan mensen met hiv. Dit stelt prof. dr. Peter Reiss van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een interview met ZonNM.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat mensen met hiv eerder te maken krijgen met ouderdomgerelateerde aandoeningen. Dat geldt met name voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en niet traditioneel hiv-geassocieerde kankersoorten.

Reiss leidt het onderzoek Comorbidity and Aging with HIV bij het AMC en probeert hierbij antwoord te krijgen op veel vragen die er nog zijn: worden mensen met hiv sneller oud, of lijkt dat alleen maar zo? Ligt het aan het hiv of spelen andere risicofactoren een rol? Vertraagt de combinatietherapie het verouderingsproces, of draagt het er juist aan bij?

“Ziektes die normaal gesproken met het toenemen van de leeftijd vaker voorkomen, lijken zich bij mensen met hiv al eerder te manifesteren. Een eerste analyse duidt zelfs in de richting van vijf jaar eerder. Ook lijken mensen met hiv van 65 jaar of ouder substantieel vaker drie of meer ouderdomsgerelateerde aandoeningen te hebben. Mocht de eerste analyse kloppen, dan zijn de constateringen een punt van zorg. Het vraagt om tijdige signalering van symptomen en meer multidisciplinaire afstemming en samenwerking, ” aldus Peter Reiss.

“De nieuwe kennis over ouderdomgerelateerde aandoeningen bij HIV-patiënten heeft consequenties voor de behandeling. Als je weet dat een patiënt een verhoogd risico heeft op een bepaalde aandoening, dan kun je hem of haar daarop wijzen. Ik denk dat eerst en vooral het bewustzijn in het hiv-veld moet toenemen.

Reiss ziet ook een duidelijke rol voor huisartsen weggelegd, die vaak goed op de hoogte zijn ouderdomsproblematiek. “Vraag is echter of ze altijd voldoende kennis en ervaring hebben over hiv. Specifiek in de zorg aan hiv-patiënten is het levenslange medicijngebruik voor hun infectie. Alle betrokken artsen moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid van interacties tussen hiv-remmers en medicijnen voor andere aandoeningen, dat is heel belangrijk.“

Lees hier meer over het interview met Peter Reiss.

Leave A Reply