Doorbraak in het voorkomen van hiv

0

De Amerikaanse Voedsel- en Warendienst (FDA) heeft vandaag een historisch besluit genomen door voor het eerst in de geschiedenis een hiv-medicijn goed te keuren als middel om mensen met hiv vooraf te beschermen tegen een hiv-infectie.

De beslissing van de FDA komt toch nog onverwachts. Nadat een commissie al in mei een positief advies had gegeven om Truvada ook als PrEP in te zetten, werd aanvankelijk in juni verwacht dat de FDA het oordeel van de commissie over zou nemen.

Door de lobby van onder andere het Amerikaanse Aids Healthcare Foundation werd dit besluit in eerste instantie doorgeschoven naar september. Vandaag kwam dan toch het nieuws van de goedkeuring.

PrEP is een middel dat hiv-negatieven vooraf kan beschermen tegen een hiv-infectie en niet te verwarren met PEP, een vier weken durende kuur die iemand bescherming kan bieden nadat men is blootgesteld aan het hiv-virus.

Tegenstanders van PrEP menen dat het niet dezelfde bescherming biedt als het condoom en er nog weinig bekend is over de lange termijn effecten van het dagelijks nemen hiv-medicijn om een infectie te voorkomen.

Maar voorstanders zeggen dat na meer dan dertig jaar hiv het condoom alleen niet genoeg is om de verspreiding van hiv een halt toe te roepen. “We zijn ontzettend blij dat er naast het condoom nu ook een nieuw preventiemiddel kan worden ingezet in de strijd tegen hiv” aldus Jim Pickett, activist en directeur van Aids Foundation Chicago.

Volgens de FDA is het niet de bedoeling dat PrEP breed ingezet wordt, maar het is met name bedoeld voor mensen die een verhoogd risico lopen op hiv.

Het is nog niet bekend wanneer Truvada als PrEP in ons land beschikbaar komt. Het Aidsfonds reageerde in mei nog tamelijk negatief op deze vooruitgang in het voorkomen van nieuwe hiv-infecties.

Leave A Reply