Het AMC in Amsterdam weigert een folder uit te delen, waarin wordt verteld dat mensen met hiv die succesvol worden behandeld het virus niet meer kunnen overdragen. Een onnodige vertraging van belangrijke informatie voor mensen met hiv, vindt Leo Schenk.
In juli 2016 werden de resultaten van een omvangrijke internationale studie bekend. Ruim 1.100 hetero- én homostellen hadden bijna 60 duizend keer seks gehad – ook regelmatig zonder condoom – waarbij niemand van de hiv-negatieve partners hiv opliep. Wat al eerder in meerdere studies werd aangetoond, bleek ook de conclusie van dit onderzoek: mensen met hiv die succesvol worden behandeld, kunnen het virus niet overdragen.
Deze boodschap vormt ook de basis van een brochure van hello gorgeous en de Hiv Vereniging, die afgelopen december in een oplage van 15 duizend naar verschillende locaties is verstuurd, waaronder het AMC te Amsterdam.
Maar het AMC wil de brochure niet verspreiden onder mensen met hiv. “De kans van overdracht bij een ondetecteerbare viral load is erg klein, maar aangeven dat er geen kans is, gaat ons te ver”, liet het hiv-team weten, verwijzend naar het Nederlandse standpunt uit 2013. In dit document werd nog een slag om de arm gehouden, terwijl ook toen al duidelijk was dat mensen met hiv die succesvol worden behandeld het virus niet kunnen overdragen.
In theorie is het risico op overdracht van hiv bij mensen met een onmeetbare viral load ongeveer net zo groot als dat een vliegtuig waarin je zit, neerstort. Zeg dat er dan bij als je de folder uitdeelt. Zolang zorgprofessionals weigeren patiënten als volwaardige burgers te zien met recht op faire informatie waarop deze patiënten zelf hun conclusies kunnen trekken, blijft hiv een enge, gevaarlijke ziekte waar je geheimzinnig over moet doen als je het hebt en bang voor moet zijn als je het niet hebt.
Het is simpel: mensen met hiv die succesvol worden behandeld, kunnen het virus niet overdragen. Hoog tijd dat ook het AMC en andere zorgprofessionals meegaan met de tijd. De wetenschap is er in ruime mate, nu nog de wil.
4 reacties
Kan er kort over zijn: het is een schande. AMC laat kans liggen om stigmatisering van mensen met hiv te reduceren. En bewijst daarmee de hiv-preventie een slechte zaak – minder stigma leidt immers tot meer ’test-bereidheid’.
Als de kans op overdracht net zo klein/groot is als het neerstorten van een vliegtuig, dan ís het toch ook gewoon geen 0%? Er storten vliegtuigen neer, dat weet je, als je in het vliegtuig stapt. je kunt jezelf ermee geruststellen dat het vrijwel nooit gebeurt, maar de kans is niet 0.
Als dat met hiv ook zo is, (volgens dit artikel), dan moet je dat ook niet zeggen.
Mocht je je ervaring bij je behandelcentrum willen delen, stuur dan een mail naar servicepunt@hivnet.org met in de onderwerpregel U=U en in de mail je ervaring en bij welk centrum/ zorgverlener het was. Daarmee kunnen we als Hiv Vereniging aktie ondernemen.
koren op de molen van minister Schippers ook tav PREP vergoeding