“Ieder mens verdient dezelfde behandeling”

0

Het promotieonderzoek van Iris de Visser gaat over strategieën die mannen die seks hebben met mannen toepassen bij het voorkomen van soa en dus ook hiv. Doel is die mannen daarbij te helpen; als het onderzoek bijdraagt aan het verminderen van stigma rond hiv, is dat meer dan mooi meegenomen. 

Iris is net zo oud als deze eeuw. Ze werd geboren in Gouda, groeide ook in die omgeving op en studeerde aanvankelijk Verpleegkunde in Leiden. “Ik kwam er daarachter dat ik niet zo ben van de handen-aan-het-bed, maar dat ik door middel van onderzoek iets wil doen voor een ander.” Dat werd, na een korte zoektocht, Gezondheidswetenschappen met als specialisatie Biologie en Gezondheid. Een Master in de Epidemiologie volgde, beide aan de Universiteit van Maastricht. “Gezondheidswetenschappen zit een beetje tussen Geneeskunde en Medische Biologie in. Wij kijken naar de mens als geheel en alles om diegene heen. Ik ben een heel nieuwsgierig persoon, die graag iedereen wil leren kennen. Onderzoek doen is dus echt iets voor mij. Het schrijven van mijn afstudeerscriptie bevestigde dat trouwens.”

Voordat Iris haar Master Epidemiologie deed, werkte ze als student-assistent bij een onderzoek rondom hiv-stigma. “Natuurlijk kwam hiv wel aan de orde tijdens de studie, maar als in: wat gebeurt er precies met het lichaam van iemand die hiv heeft? De gevolgen die leven met hiv heeft op een persoon vond ik ook interessant, daar komt soms helaas ook stigma bij. Mij is van huis uit bijgebracht dat iedereen gelijk is, ongeacht wie of wat je bent. Ieder mens verdient dezelfde behandeling en iemand een stigma opplakken hoort daar niet bij. Ik moet er wel bij zeggen: soms zijn de bedoelingen goed, maar worden mensen met hiv toch gestigmatiseerd omdat de omgeving niet de juiste kennis van het onderwerp heeft. Het hoeft niet altijd om discriminatie of vooroordelen te gaan: het kan ook subtieler zijn. Het vergroten van kennis om stigma te verminderen, daar wil ik graag aan bijdragen, bijvoorbeeld met mijn onderzoek. Het doel is de mannen uit mijn onderzoek te helpen met preventiekeuzes die echt bij ze passen, iedereen is immers anders. Er zijn verschillen in leeftijd, woonplaats en seksueel gedrag bijvoorbeeld. En er zijn heel veel verschillende preventiestrategieën en het is niet: one size fits all.”

Beeld Marjolein Annegarn

Onderzoeksconclusies

Dat promotieonderzoek doet ze sinds september 2024 aan de Universiteit van Maastricht en de GGD Amsterdam. Ze onderzoekt keuzes die mannen die seks hebben met mannen maken tussen verschillende strategieën bij de preventie tegen hiv en andere soa. Deel van het onderzoek is in gesprek te gaan met mannen om aldus kennis op te bouwen op grond waarvan onderzoeksconclusies kunnen worden getrokken. De vragen daarbij zijn welke keuzes de geïnterviewde mannen maken, waaróm ze dat doen, in hoeverre ze daarbij ondersteund (kunnen) worden en wat ze daarin tot nog toe missen.

“We hebben binnen de Amsterdam Cohort studies (ACS) al diverse gesprekken gehouden, maar we willen dit verder uitbreiden. Denk aan personen met verschillende leeftijden en achtergronden. Kijk: als je telkens dezelfde antwoorden krijgt op je vragen, kan het zijn dat je bepaalde groepen mist. We hebben pas tien interviews gehouden, dus al te veel conclusies kun je nog niet trekken. Het zou natuurlijk goed zijn om heel veel gesprekken te voeren, hoe meer hoe beter, maar de tijd is ook een factor. Ik zal toch echt over 4 jaar klaar moeten zijn. En dan? Als ik verder kan in dit onderzoeksveld zou ik daarmee heel happy zijn.”

Dit artikel verscheen eerder in hello gorgeous #50.

Tekst Norbert Splint Beeld Marjolein Annegarn

Leave A Reply